Ohjeita ja sääntöjä kilpailuihin

Sääntöjen tunteminen tekee pelistä sujuvaa

Säännöillä ja ohjeilla on suuri merkitys golfissa tavallisellakin kierroksella, mutta kilpaillessa niiden rooli usein korostuu entisestään. Kilpailun pelimuoto ja erityissäännöt julkaistaan aina kisakutsussa. Kaikki kilpailut ohjeineen löydät kilpailukalenteristamme.

Koostimme tälle sivulle muistilistaa yleisimmistä säännöistä, joiden avulla ratkoa ongelmatilanteita vertailukelpoisiin tuloksiin pääsemiseksi. Ja muistahan nauttia kilpailun ilosta myös!

Klikkaa tästä Golfliiton sivuille, joilta löydät kaikenkattavat ohjeet golfiin.

Kooste kisoissa muistettavista säännöistä

Pallon tunnistaminen

Jos et pysty tunnistamaan palloasi maassa, saat nostaa sen tunnistamista varten. Muistathan kuitenkin merkitä pallon ennen nostoa, sekä että et saa puhdistaa sitä enempää kuin tunnistaminen vaatii. Noudattamatta jättämisestä seuraa sääntöjen mukaan 1 rangaistuslyönti.

Pallon takaisin asetus

Tunnistamisen jälkeen pallo asetetaan täsmälleen samaan paikkaan ja sen alkuperäinen asema palautetaan, esimerkiksi syvään heinään samalla lailla kuin se siellä oli.

Noudattamatta jättämisestä seuraa sääntöjen mukaan 1 rangaistuslyönti.

Pelaamaton paikka

Pelaaja saa itse julistaa ( 1 rangaistuslyönti) pallon olevan pelaamattomassa paikassa, jolloin hänellä on kolme mahdollisuutta:

  • pudotus kahden mailanmitan sisälle merkatusta pelaamattomasta paikasta (ei lähemmäksi lippua).
  • pudotus lipun ja pallon suunnassa taaksepäin halutulle etäisyydelle.
  • pudotus alkuperäisen lyönnin paikalle.

Kastelulaitteen kansi

Kastelulaitteet ovat tavallisesti viheriön ulkopuolella, mutta voivat olla esiviheriöllä tai sen lähellä. Kyse on yleisestä pelialueesta ja vapautuksen saa vain, jos svingi tai jalat lyöntiasennossa osuvat laitteeseen/ kanteen. Hiekkaharjun paikallissäännöt sallivat lisäksi vapautumisen myös, kun kansi viheriön ulkopuolella on pelilinjalla enintään 2 mailanmitan päässä viheriön reunasta ja pallo on enintään 2 mailanmitan päässä haitasta.

Siirtosääntö, pallon merkintä

Muistathan merkitä pallon paikan ennen pallon siirtoa.

Merkitsijän rooli

Merkitsijän tulee vahvistaa lyöntitulos golfin sääntöjen mukaisesti. Merkitsijä ja pelaaja eivät voi sopia keskenään, etteivät noudata jotain sääntöä tai huomioi jotain rangaistusta. Noudattamatta jättämisestä seuraa sääntöjen mukaan molempien pelaajien hylkäys.

Epätietoisuus säännöistä

Jos et ole varma, kuinka tietyssä tilanteessa tulee sääntöjen mukaisesti toimia, tai et osaa valita kahden sääntötulkinnan välillä, voit pelata reiän loppuun kahdella pallolla (vain lyöntipelissä). Kilpailun jälkeen käyt tilanteen läpi tuomarin/ kilpailun johdon/ toimikunnan kanssa, ennen tuloskortin allekirjoittamista ja jättämistä.

Aluetuomari Henri (Henkka) Viirre auttaa mielellään kaikenlaisissa mieltä askarruttavissa sääntöasioissa. Saat häneen yhteyden osoitteesta toimisto@hieg.fi.